Få hjälp med en walkthorugh! Har du någonsin spelat ett spel och fastnat på ett visst ställe eller bana? Det kan vara en fiende som du inte klarar av att slå eller att du inte hittar vägen ut från ett visst rum. I så fall kan du ta hjälp av en så kallad walkthrough som beskriver exakt hur du ska göra för att ta dig vidare.En walkthrough är en form av fusk där det står precis hur du ska göra antingen för att klara ett specifikt moment i ett spel eller en hel bana. Oftast är en walkthrough uppdelad i olika moment eller banor för att göra det enklare för dig som spelare att hitta rätt sekvens. Du behöver sedan bara följa instruktionerna för att komma vidare i spelet.

Så hittar du walkthroughs

Det bästa du kan göra är att söka på det tv-spel som du är intresserad av och sedan lägga till ordet walkthrough efteråt. Då kommer du med största sannolikhet få flera träffar på internet. Det finns walkthroughs både i videoformat och skrivet format, vilket du föredrar är upp till dig själv. Testa gärna båda för att se vad som passar dig.

Hur började konceptet med walkthroughs?

Walkthroughs var faktiskt någonting som tidningar skrev ut för ett antal år sedan. Med datorernas och internets framfart blev det senare möjligt för alla att göra sina egna versioner. Idag finns det företag och spelare som kan leva på att endast producera walkthroughs för olika spel. Många av dem har sina egna kanaler på YouTube som du kan följa och prenumerera på.

Är walkthroughs ett spelfusk?

Det råder delade meningar om ifall walkthroughs är ett fusk eller om de är okej att använda. Målet med dessa är att spelaren ska få bättre självförtroende och lära känna spelet bättre, detta samtidigt som spelaren ser precis hur den ska göra för att klara av spelet. Detta är något som kan vara ovärderligt när det verkar omöjligt att komma vidare.